Champost effectief tegen wortelknobbelaaltjes

Champost effectief tegen wortelknobbelaaltjes

In Bleiswijk is een proef gedaan met een tomatenplant van het Caprica ras. Op deze tomaat zijn maatregelen getest voor de opkweek en teelt van deze plant. De proef werd uitgevoerd door de vakgroep Farming Systems Technology aan de Universiteit Wageningen, samen met biologische telers en WUR Glastuinbouw.

Proefopstelling

Voor de proef werden potten van 5 liter gevuld met grond van een teler. Binnen het onderzoek lag de focus op diverse compostsoorten en additieven zoals silicium en antagonisten van wortelknobbelaaltjes. Er werd afzonderlijk per maatregel getoetst en daarnaast werden er ook combinaties van de compostsoorten en additieven getoetst. Hierdoor kon worden bekeken in hoeverre het mogelijk was om een extra sterk effect te bereiken.

Champost met silicium

Op champost met silicium en houtachtig compost bleken het aantal wortelknobbels op de wortels sterk minder te worden. De combinatie van deze twee werkte zelfs beter dan de toepassing van beiden afzonderlijk. Door het gebruik van champost werden de tomatenplanten ook nog eens groter (zwaarder).

Bij zorgvuldige toepassing blijkt champost dus bijzonder effectief tegen wortelknobbelaaltjes.